המאמר באדיבות מגזין "חיים אחרים" מבית מוטו תקשורת.
למי צלצלו האוזניים
פתאום קם אדם בבוקר, במקרה, זו אני, ושומע צלילים באוזניים, שמקורם אינו בגורם חיצוני. ומיד הגוף שלי נדרך, נרעד, נכנס לכוננות מתח, למצב של "קפיאה או מנוסה", כי מערכת העצבים מתריעה שישנה סכנה. מי שלא חווה, רעש באוזניים, אינו מבין, לאיזה מעגל של סבל הוא גורם. אין רגע שקט. ואין אפשרות ל"ברוח" למקום שקט, כי הרעש הוא פנימי. הוא עשוי לגרום להפרעות שינה, חרדה, חולשה כללית, ירידה ביכולת הריכוז, וכניסה למעגל אינסופי של מתח וצלצולים וחוזר חלילה.
הביקור המחייב הראשון שעשיתי הוא כמובן רופא א.א.ג. שמצא שיש לי שעווה, שיצרה סתימה, ולפי חוות דעתו לאחר שאטפטף שבוע ימים טיפות לריכוך, ואבוא לעשות שטיפת אוזניים, המטרד ייעלם.
אופטימית עשיתי כדבריו, באתי לביקור חוזר, בו אוזניי נשטפו, ושמחה ועליזה הלכתי לדרכי. במשך היום שמתי לב לכך שאוזניי רגישות במיוחד לכל רעש, אבל כמובן עברה בתוכי מחשבה,"עכשיו הן נקיות, אז בוודאי שישנה רגישות". רק שהמצב הלך והחמיר יותר ויותר, ומצאתי את עצמי כעבור שבוע נוסף, בחרדה, שמא הרעש יתנחל באוזניי לתמיד. הפעם קבלתי מהרופא הפנייה לבדיקת שמיעה. אולי בגילי המתקדם, ישנה ירידה בשמיעה, שאחת מסימניה היא רעש. הזמנתי תור. ספרתי את הימים, ממש ניהלתי טבלת ייאוש, עשיתי את הבדיקה וראה זה פלא, אני שומעת ב"נורמל". בסבר פנים רציניות הסביר לי ידידי המלומד, שמרוב ביקורים אצלו ניסה להיות נחמד אליי, שמבחינתו הוא מיצה את הכשרתו, ואני צריכה לפנות לרופא משפחה, שייתן לי הפנייה לאורטופד, אולי זה יושב על בעיות צוואריות מהם אני סובלת, אולי לנוירולוג, ואולי כדאי לדעת שהרבה אין מה לעשות, אלא ללמוד לחיות עם זה, דבר שנשמע לי הזוי לאותו הרגע. מרוב הרבה אולי, הבנתי שלפני ישנה בעיה רצינית, שעלי להכירה ולהתמודד באיזה שהוא אופן איתה.
מה עושה אדם בר דעת, שמתחיל להרגיש נואש, מתחיל ללמוד על הבעיה. דרך אנשים, ספרים, באינטרנט, ונדהמתי איך בתקופה שלנו, אין לכך טיפול משמעותי, ורוב הפורומים שעוסקים בזה, מנסים לכוון לכאן או לכאן, והעיקר לנסות כל טיפול שמוצע, כי לאחד זה עשוי לעזור ולאחר לא.
בדרכי לחיפוש שיטות טיפוליות להשקטת המטרד באוזניי, הבנתי מספר דברים: שטנטון הוא תופעה דיי שכיחה, מה שלא מרגיע. שיש לו סיבות רבות ומגוונות, ושהוא יושב על מגוון רחב של צלילים. דבר אחד היה לי ברור, בגלל כישוריי כמטפלת הוליסטית, שזה מחייב הסתכלות בזוית ראיה מודעת. מה יש באישיות שלי שגרם לטנטון, איך אני מתנהלת בחיים, למה עלי לתת את הדעת, מה יש לו להציע כרווח משני ומהם התנאים שיאפשרו לו להשתנות. כי הרי למדתי שאין מחלות אלא יש אנשים חולים.
כדאי לדעת באופן כללי, שלחלק מן האנשים ,הרעש הוא מינורי,כמעט ואינו נשמע,אולי רק כשמאוד שקט, בעיקר בלילה, ולאחרים הצלילים אינם מרפים, חזקים, כמעט אגרסיביים. הצלילים סובייקטיביים ויכולים להישמע כמו צפצוף, שריקה, צרצרים, פעמונים, אוושה של גלי ים, רעש הקונכייה, הלמות דופק הלב, מנוע, ואחרים. ושקופאין,מתח, דיכאון, עייפות, והתרכזות אובססיבית באוזן, רק מגבירים את הרעש. וחשוב ורצוי לאבחן את מקור התופעה, כמה שיותר סמוך לתחילת הרעש, כתנאי הכרחי בדרך לריפוי.
לטניה אגורסקי הרצל, בעלת תואר שני בגנטיקה ומורה ומטפלת ברפואה סינית במכללת רידמן, ברור לחלוטין שהטיפול הוא באדם ולא במחלה. הפרדיגמה עליה מבוססת הרפואה הסינית היא שברוב המקרים מחלות נגרמות על ידי שיבושים בזרימת האנרגיה בגוף, וככזו היא מתייחסת שטנטון הוא תוצאה של "אנרגיה מזיקה העולה כלפי מעלה לאוזניים". שני איברים, שהם כליות והכבד אחראיות על איזון זרימת האנרגיה באוזניים, אך גם לב נפתח לאוזניים כיכולת הקשבה. יש לציין שלפי הרפואה הסינית תפקוד של האברים כבד, כליות ולב, רחב יותר מהמקובל ברפואה המערבית. "יש הרבה סוגים של טנטון. יש כזה שבא מחוסר אנרגיה של הכליות, קשור לפחד, כרוני, העוצמה שלו נמוכה והוא בעיקר מופיע אצל מבוגרים וחולים במחלות קשות. וישנו טנטון עוצמתי יותר, שייך לחוסר איזון של אנרגיית הכבד, קשור לכעס, שנפוץ אצל אנשים חזקים יותר. יש סוגים אחרים של טנטון, השייכים ללחות, ומופיע בעיקר אצל אנשים שמנים, וכאלה הצורכים מוצרי חלב. איך נעשה האבחון? "האבחון נעשה דרך ארבעה עמודים: הסתכלות. הקשבה. תשאול ומישוש".כלומר, מסתכלים על שפת הגוף, בלשון שבה רואים את תפקוד כל האיברים הפנימיים, מקשיבים לקולו של המטופל, נותנים תשומת לב לריח גוף, תשאול, "כי אין אקופונקטורה אילמת" ומישוש הדופק, שנותן מידע לא מעטה על המצב האנרגטי של המטופל. הסכמתי לתת את לשוני ל"מדע", וקבלתי בשורה התחתונה שהטנטון החוגג באוזני נובע מהכבד, המתקשר למתח וכעס. אז איך מטפלים בנושא? במספר מישורים "שינוי אורח החיים אצל המטופל: תזונה מתאימה (להפחית מזון בטעם חמוץ חזק כגון חומץ, תפוזים וחריף מדיי כגון סחוג ואלכהול, לאכול יותר קטניות ועלים ירוקים המחזקים כליות, וטחינה כעוזרת לכבד). שהייה בטבע, הקשבה למוסיקה, צמחי מרפא, אלה שמחזקים כליות ומרגיעים כבד, מדיטציה, עיסוי מסביב לאוזן וכמובן דיקור ותרגילים שמורידים אנרגיה וממרכזים אותה כלפי מטה, לכיוון האגן כמו צ'י קונג". שום טיפול לא יעזור אם לא נרגיע את המתח המעלה אנרגיה כלפי מעלה, ראש וראשונה. כל סימפטום הוא קצה הקרחון של חוסר איזון, ובודאי טנטון, שמרמז על חוסר איזון כללי(אוזן+איזון).כל מחלה היא מורה שמלמדת אותנו על עצמנו. יש להביא מודעות לחיינו.אופן החשיבה וההתנהלות ביום יום."לרפואה המערבית אין לזה פתרון,ואם כן זה על חשבון תופעות לוואי. הטיפול האמיתי הוא שינוי אורח חיים, התאמת עצמנו לעונות השנה, לגיל, וקודם כל מודעות שאפשר לפתח, בעזרת תרגילי צ'י קונג ומדיטציה".
מה הן הסיבות לטנטון? (יש לשים בתוך משבצת)
-. פתולוגיה של האוזן התיכונה או עצב השמע. כליות
-. הצטברות שעווה באוזן. טחול
-. דלקות זיהומיות באוזניים או בסינוסים. כבד
-. בעיה בכלי דם או בשרירים בקרבת האוזן. לב
-. לחץ דם גבוה. כבד-לב
-. לקיחת תרופות אנטי דלקתיות ואנטיביוטיות, כמו אספירין. כבד-לב
-. בעיות במפרקי הלסת והתכווצות שרירי החיך. כבד
-. גידולים סרטניים באוזן או בגולגולת. כליות
-. חבלה בצוואר כמו צליפת שוט ובעיות אורטופדיות. כבד
-. תת פעילות של בלוטת התריס. כבד-כליות
-. חשיפה לרעש חזק. כבד
-. ירידה בשמיעה. כליות
-. מחלות אוזן שונות כמו מחלת מנייר. כבד-כליות
מהרפואה הסינית פניתי לרפואה ההודית, אותה ייצג ד"ר ערן מגון, רופא ומומחה לרפואה הודית, שמסווגת את האדם לשלושה סוגים דומיננטיים "דושות": "ואטה" – מבטאת תנועה שבמרחב, זרימה, שינוי. "פיתה" – אנרגיה וחום. "קאפה" – מבנה וטקסטורה. הרפואה ההודית המסורתית, או כפי שמכירים אותה כאיורודה, או בתרגום חופשי ידע החיים, אינה מה שנחשבת באופן עממי, כעיסוי מפנק בשמן שומשום, אלא נותנת חשיבות רבה לקשר גוף נפש, ולקשר של האדם עם היותו חלק מהטבע. ולכן גם האבחון שנעשה דרך תשאול, לשון ודופק ,מטרתו להעמיק כמה שיותר לגבי פרטים מלאים על האישיות, תכונות הגוף, התזונה, אורח החיים, תחומי עיסוק, התפתחות אישית, כי "יש לזכור שטפול מוצלח יושב על אבחון מוצלח".
לאיזה סוג שייך אדם שסובל מטנטון ? "האוזן הוא איבר, שהתנועה שולטת בו. הצליל הוא סוג של תנועה וצריך מרחב זרימה. עור התוף ועצמות השמע, שגם הם בתנועה, מתרגמות את הוויברציה של עור התוף, מעבירות לשבלול, שמתרגם את הגלים לפולסים עצביים" כלומר הוא יהיה שייך לסוג "ואטה. מה הם הגורמים שיכולים ליצור טנטון ? "אם הסיבה היא חוסר איזון ב"ואטה", צריך לטפל בחוסר ההרמוניה, שמתבטא דרך בעיה עצבית, מכנית, סקלורוזה, תקיעות, יבשושיות.,חוסר תנועה. אם אדם חיי בצורה סבירה, ואינו צובר מתח, ה"ואטה" תהייה מאוזנת. מאידך אם הוא חי באופן לא מסודר, דבר המשתקף בתזונה, הרגלי שינה וכו', מערכת העצבים, שגם בה יש תנועה חשמלית, תצא מאיזון, ואז תהיה פגיעה באוזן". האם יש לזה טיפול? "הטיפול יהיה באיכות של יובש וקור.נותנים שמן רפואי כטפטוף לאוזן, וטיפול פנימי עם צמחי מרפא ומריחה על מפרקי הלסת+ יוגה ומדיטציה. חריקת שיניים, ומתח שעולה למעלה גם קשורים ל"ואטה".
במידה והטנטון נובע מנוזלים באוזן או דלקת זה שייך לסוג "קאפה", מבנה וטקסטורה של מים ואדמה. גם פה משתמשים בשמנים ובצמחי מרפא. לכאן משייכים את הטנטון הנובע מסרקולציה של הדם, נימי דם שיכולים להרעיש, בעיה בחוליות צוואר כתוצאה מעומס ולחץ, פריצות דיסק. לאלה נותנים שמני מרפא למריחה ופורמולות לבליעה. הטנטון מותאם לאדם ולא לסימפטום, ומכאן חשיבות האבחון. ככל שמקבלים אינפורמציה יותר מדויקת ,יש סיכוי רב שהטנטון ייעלם.
שיטה נוספת שעשויה לעזור, ולרבים היא מהווה תשובה לבעיה, אם בהחלשות עוצמת הצלילים, אם בהעלמות לגמרי היא קרניו סאקרל .התנועה הקרינאלית היא המערכת הנשמתית הראשונית, או הדבר הראשון שנוצר בזמן היווצרות העובר, ומשתקפת דרך פעימות גליות בכל חלקי הגוף, בכל איבר ואיבר ובכל תא ותא.הטיפול בטנטון הוא לא רק בסימפטום אלא הוא טיפול בכל מערכת הקרניאלית, שהוא המוח וחוט השדרה, הנוזל התוך שדרתי,עצמות הגולגולת, עצם העצה, המשפיעה ומושפעת בו זמנית מכל חלק בגוף. לדבריה של אליסיה גורודוקין,המטפלת בשיטה "ברגע שעובדים עם המקצב של הנוזלים, אפשר להגיע לשכבות עמוקות שם יושבת טראומה" ולכן הטיפול יכול להימשך זמן רב, עד לניקוי מוחלט של מקור הבעיה. איך הקרניו מסביר את הטנטון "טנטון יושב על מערכת העצבים המרכזית. כאשר המערכת מפסיקה להבין את הרעש מבחוץ בצורה הנכונה, ומתרגמת אותה כדבר שמאיים, אז הגוף נכנס למצב של מתח, יש הצפה של אדרנלין,וכל המערכת דרוכה עוד יותר, ואז שומעים את הרעשים שמערכת העצבים בעצמה מייצרת". האם הטפול בקרניו עוזר באופן חלקי או מלא? "תמיד הוא עוזר, תלוי באחריות האדם לתהליך. אם המטופל רוצה ללכת "עד הסוף", הוא צריך להביא בחשבון שיהיו דברים שהוא יצטרך להתמודד איתם . צריך לטפל בעומק הבעיה, ולכן הסימפטום עשוי להחמיר, כחלק מתהליך של העבודה. כמו כן המטופל צריך לקחת אחריות על העשייה שלו, סגנון חייו ודפוסי התנהגות" . דניאל טארלו המטפל גם הוא בשיטה, מרחיב יותר את הבנתו בנושא וגם מציע מעבר לטיפול טכניקות הרפיה החשובות לריפוי. "יש מספר דרכים להסביר את הטנטון. מקרה טראומטי, סובייקטיבי, מתח מתמשך, לחץ בחיים, בעיות אורטופדיות. מתח שאינו מתפרק ומתועל נכון החוצה, מצטבר בגוף, כך שכל חוויה קשה יכולה להוות טריגר, או הקש ששבר את גב הגמל. ברוב המקרים טנטון הוא לא יותר מאשר שמיעת רעשים של מערכת העצבים הנמצאת בגריית יתר כתוצאה ממתח ממושך. "האם אתה יכול לסווג אנשים המועדים לטנטון,"בדרך כלל אלה אנשים שפועלים לפי המיינד, בעלי חשיבת יתר,שלא יודעים לחוות את הגוף הרגשי שלהם. להרגיש את הגוף זו שפה לא מוכרת להם. אפוא המתח והלחץ נמצאים בו. קרניו משחררת מתח תת- הכרתי ומעבירה את הפוקוס מהמחשבות לתחושה."חלק מהטכניקות שהוא נותן לסובלים כשעורי בית, הן להאט את המחשבות ע"י תאור תחושת הגוף ברגע נתון, או לחוות מה מרגיש בסדר בגוף."
מתוך הניסיון האישי שלי למדתי שתרגילי הרפיה, דמיון מודרך, מדיטציה, יכולים לעזור בשליטה הגופנית על התגובה לטנטון. יחד עם אפקט מצטבר של הרפיה, שכשלעצמה מפיגה מתח. בין אם הוא שיצר את הטנטון ובין אם הוא תוצר נלווה שלו.
הרבה שיטות נוספות יש ל"שוק" ההוליסטי להציע. עיסוי, שיטת ריסט, שיטת דורן, כירופרקטיקה שמתאימה לעתים לצפצופים הנובעים מבעיות וסקולריות, הומיאופתיה, הומו טוקסיקולוגיה, היפנוזה, צמחים , רפלקסולוגיה, יוגה, טאי צ'י, צ'י קונג ואחרים, שעשויים כל אחד בדרכו לעזור. ומכיוון שישנן סיבות רבות לסימפטום, כדאי שאדם ימצא את הנישה המתאימה לו לצורך טיפול וריפוי. נכון שזה דורש אולי כיתות רגלים, אבל בדרך כמו כל דרך צוברים הבנות על האישיות שלנו, ועל אופן ההתנהלות שלנו בחיים. והעיקר ללמוד לא לפחד כלל. ושלכל דבר יש תיקון.
אז התשובה שקבלתי, ללמוד לחיות עם הטנטון, שהייתה קשה לשמיעה ואפילו קצת מפחידה, עשתה אצלי באופן אישי הסבה של הסתכלות אחרת על החיים, ולימדה אותי להיות קשובה לרגשות שבתוכי, לחוות אותם , לשחרר, ולהוקיר תודה לגופי שהזכיר לי שהוא לא סתם כלי.
סיסי מן.מטפלת רב תחומית ברפואה משלימה.מעבירה תהליכי מודעות ושינוי ליחידים וקבוצות.מנחה במכללתרידמן.sisiman@013.net.il