בעיות מחזור ווסת- ניתן גם בלעדיהם!
התסמונת הקדם וסתית או ווסת מכאיבה- הן תופעות נפוצות, מוכרות וידועות לנשים רבות לבני זוגן. עולה השאלה מה אנו הנשים מוכנות לעשות כדי לדלג על שלב זה בכל חודש?
מערכת הרבייה הנשית היא אחת המערכות המאתגרות שישנן, רבות מן הבעיות מתחילות מתפקוד לקוי במחזור החודשי או הפרעות ביחסי גומלין הורמונליים המווסתים את ראשית תהליך המחזור, במהלך ההתבגרות המינית והם אלה הקובעים את קצב המחזור, את משכו בשנות הפוריות ואת חדלון הווסת .
הויסות ההורמונלי מתחיל בבלוטת ההיפותלמוס במוח וביותרת המוח הנמצאת בבסיס המוח. הויסות נקבע בסופו של דבר על ידי השחלות. גם להורמונים השונים בגוף המיוצרים בבלוטות אחרות, משקל המשפיע על הווסת.
מגוון התסמינים הגופניים והפסיכולוגיים המופיעים לפני המחזור נקראים PMS – תסמונת קדם וסתית.
כלל הפרעות הווסת מתחילות ב- PMS וממשיכות בווסת מכאיבה, אך המגוון בהגדרה זו הוא רחב וכולל אי קבלת ווסת ראשונית או בכלל, ווסת חדלה, ווסת ארוכה וכבדה, ווסת דלה מדי, תדירות ווסת לא תקינה (גבוהה או נמוכה), דימום באמצע המחזור או ללא קשר למחזור, דימום כבד וחריג מבחינת תדירותו ומשכו, דימום לאחר חידלון הווסת.
תסמונת טרום ווסתית – PMS
זהו מצב שבו מופיעים מגוון תסמינים הכוללים עצבנות, רגזנות, שינויים במצב הרוח, סערת נפש, מועקה רגשית, דיכאון, כאבי ראש, נפיחות ברקמות ורגישות יתר בשדיים, כאבי גב, התנפחות הבטן, שינויים בתאבון, עצירות, בעיות עור כגון אקנה, דלקת עור מקומית, עלייה במשקל, שינויים מנטאליים כגון בלבול, קשיי ריכוז ועד אובדן זיכרון או שכחנות במשך שבוע עד שבועיים לפני ראשיתו של מחזור ווסת חדש.
הסוג והעוצמה של התסמינים משתנים מאישה לאישה ומחודש לחודש אצל אותה אישה. לעיתים התסמינים הללו אף יחריפו מצבים רפואיים מסוימים.
התסמינים המופיעים לפני המחזור יכולים להימשך שעות אחדות ועד ארבעה עשר יום ואף לרוב לאחר תסמונת הקדם ווסתית תהיה ווסת מכאיבה.
רפואה קונבנציונאלית נותנת מענה בעזרת גלולות משולבות למניעת הריון המכילות אסטרוגן ופרוגסטרון לאיזון בתנודות ואף אם יש צורך בתרופות הרגעה להפחתת החרדה והעצבנות, תרופות משתנות למניעת ההתנפחות ועצירת הנוזלים בגוף.
ווסת מכאיבה
ווסת מכאיבה היא כאב בטן הנובע מהתכווצויות הרחם בזמן הווסת. מצב זה נקרא ווסת מכאיבה ראשונית כאשר לא מוצאים שום גורם יסודי. ווסת מכאיבה שניונית מוגדרת כאשר הגורם המזוהה הוא הפרעה גניקולוגית.
ווסת מכאיבה ראשונית פוקדת יותר מ 50% מכלל הנשים, ראשית התופעה בגיל ההתבגרות והיא עלולה להחמיר עד שיבוש אורח חיי היום יום. לעיתים הכאבים פוחתים במהלך השנים ולעיתים לאחר לידה. היא נובעת מהתכווצויות הרחם הנובעות מצמצום אספקת הדם לרפידת הרחם או כאשר ישנן הפרעות בצוואר הרחם (אחד הגורמים לווסת מכאיבה שניונית הוא אנדומטריוזיס).
הכאבים יתבטאו בתחתית הבטן ויכולים להתפשט לגב תחתון או לרגליים, יתכנו התכווצויות חוזרות ונעלמות של כאב עמום ובלתי פוסק לרוב. הכאב בדרך כלל מתחיל זמן קצר לאחר ראשית הווסת ושוכך לאחר יומיים, התסמינים יכולים להיות כאבי ראש, בחילות, עצירות, שלשול, נטייה להשמנה, השתנה מוגברת, הקאות, כאבים ודלקות במפרקים, דימום של קרישי דם או פיסות רקמה דמית מרפידת הרחם הגורמים לכאב. תסמיני התסמונת הטרום ווסתית יכולים להימשך גם בחלק מתקופת הווסת או בכולה.
טיפול קונבנציונלי כולל תרופות משככות כאבים, תרופות נוגדות בחילה והקאה, תרופות מדכאות ביוץ, גלולות למניעת הריון לאיזון רמות האסטרוגן והפרוגסטרון.
הגישה הטבעית מאמינה ביכולת הגוף לחזור למקצב הנכון גם בנושא רגיש זה בעזרת תמיכה נכונה ומתאימה. לפיכך ההמלצה היא על תזונה עשירה בפירות וירקות טריים, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וזרעים, דגים והודו, פחמימות מורכבות ועשירות בסיבים כדי לעזור לגוף להיפטר מעודפי אסטרוגן.
הקפידי על שתייה, הפחיתי את צריכת המלח, בשר אדום, מזון מעובד, קפה, אלכוהול, מוצרי חלב וסוכר לבן בכלל או למשך שבוע לפחות לפני התחלת הסימפטומים הצפויים.
הקפידי על פעילות גופנית, הליכה, אלה יסייעו להעלאת רמת החמצן בדם והוצאת טוקסינים מהגוף, וכתוצאה מכך שמירה על יציבות רמות ההורמונים.
ויטמינים מקבוצת B, ויטמין E, סידן, מגנזיום, ויטמיני A,C ואבץ יקלו על הסימפטומים.
מומלצים טיפולי אקופונטורה, היפנוזה, רפלקסולוגיה, יוגה, טאי צי', מדיטציה, הרפיה וצמחים.
צמחים כדוגמת אנג'ליקה, שיח אברהם, קוהוש שחור, דיוסקוריאה, גדילן, אלכמיליה, שוש קירח ועוד, יעבדו על הכבד ויגבירו את תהליך הספיגה והפינוי. צמחים המכילים פיטואסטרוגנים יספקו תמיכה למערך ההורמונלי בגוף, וחיזוק לשחלות. צירוף צמחים מרגיעים ונוגדי עוויתות יקלו מאוד על הסימפטומים ויחזירו את הגוף והמערך ההורמונאלי למקצב נכון ובריא.
מטפל מוסמך יוכל להרכיב פורמולת צמחים בהתאמה אישית ונכונה, ולהציע במידת הצורך טיפולים נוספים לתמיכה.